Responsive Ad Slot

Welcome

Πού οφείλεται η πτώση του WWE;

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

/ από Βασίλης Περηφανόπουλος

Είναι αλήθεια πως με τη πάροδο του χρόνου, το WWE έχει αλλάξει ριζικά, όχι προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο. Τα προβλήματα του κορυφαίου pro wrestling promotion είναι αρκετά και πολλαπλασιάζονται συνεχώς.


Στο παρακάτω κείμενο θα αναλύσω με σύντομο τρόπο το τηλεοπτικό προϊόν που μας προσφέρει το WWE τα τελευταία χρόνια.

TI ΕINAI TO WWE;

Το pro wrestling ήταν πάντοτε ένα show με σεναριακές εξελίξεις, χαρακτήρες και δράση στο ρινγκ. Το WWE εκτός από pro wrestling σόου, είναι ένα τηλεοπτικό σόου που προβάλλεται κάθε εβδομάδα.

Οποιαδήποτε σειρά/ταινία, αποτελείται από τρία βασικά μέρη: τους χαρακτήρες, το σενάριο και την δράση. Αν υπάρχουν "κενοί" χαρακτήρες, είναι αδύνατο να "δεθείς" με τα πρόσωπα και αν δεν υπάρχει σενάριο, δεν έχεις αγωνία για την εξέλιξη της σειράς/ταινίας που παρακολουθείς, με αποτέλεσμα να μην νιώθεις την ανάγκη να παρακολουθήσεις τη ταινία.

Το ίδιο ισχύει και για το αγαπημένο μας pro wrestling, το οποίο πέταξε από πάνω του τα δύο από τα τρία βασικά στοιχεία ενός τηλεοπτικού σόου και κράτησε μόνο το PRO WRESTLING στο ρινγκ.


ΓΙΑΤΙ ΤΟ WWE ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ;

Είναι γεγονός πως οι pro wrestling fans θα βλέπουν το WWE σε εβδομαδιαία βάση, το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τους casual τηλεθεατές, οι οποίοι δεν έχουν ένα καλό λόγο για να επιλέξουν με το τηλεκοντρόλ τους, το USA Network.

 Η τεράστια επιτυχία της πολυαγαπημένης Attitude Era οφείλεται στα ωραία segments, τους ξεχωριστούς χαρακτήρες, τα τρομερά σενάρια, την ελευθερία και το πάθος των promos και την έντονη δράση στο ρινγκ. Στο WWE του σήμερα, βλέπουμε δύο παλαιστές στο ρινγκ σε αγώνες μηδενικής αξίας, διότι έχουν την αίσθηση του "είναι απλά ακόμη ένα ματς". 

Οι πρώην WWE Superstars και θρύλοι της βιομηχανίας, φαίνονται τόσο σπουδαίοι, διότι έχουν ένα τεράστιο background γεμάτο με αγώνες και ιστορικά σενάρια που είναι χαραγμένα στη μνήμη μας. Θρύλοι όπως ο The Rock, Austin και Undertaker, δεν έγιναν θρύλοι μόνο από τα σπουδαία ματς που μας πρόσφεραν, αλλά και από τα σπουδαία segments και σενάρια που έχουν πρωταγωνιστήσει.  

Γι' αυτό και το σημερινό προϊόν δεν έχει την ικανότητα να σε καθηλώσει, περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη εβδομάδα.

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ!

Για την δημιουργία θρύλων, η creative team της εταιρείας θα πρέπει να "χτίσει" τον χαρακτήρα όλων των παλαιστών του ρόστερ, δημιουργώντας σενάρια για όλους τους Superstars. 

Στα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν χαρακτήρες στη midcard, οι οποίοι ήταν το ίδιο ενδιαφέροντες με τους main eventers. Κάνοντας over όλο το ροστερ, δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να ενδιαφέρεται για όλο το τηλεοπτικό προϊόν, χωρίς να περιμένει τα "μεγάλα" ονόματα.

Το σημερινό ρόστερ του WWE είναι υπερβολικά περιορισμένο, δίχως καμιά ελευθερία λόγου, με αποτέλεσμα να βλέπουμε "κενές" και σχεδόν ίδιες προσωπικότητες. Στις παλαιότερες εποχές, οι wrestlers μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους, κάνοντας τους ξεχωριστούς ανάμεσα στους υπόλοιπους παλαιστές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ


Κάθε εβδομάδα βλέπουμε κάποιους random αγώνες, χωρίς κάποια σεναριακή βαρύτητα. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους βετεράνους, διότι και το ίδιο το WWE γράφει σενάρια μόνο για αυτούς, μειώνοντας το υπόλοιπο ρόστερ που μοιάζει ασήμαντο, βαρετό και αστείο. Όσα σενάρια υπάρχουν, είναι προβλεπόμενα, καθώς και υπερβολικά απλά, του τύπου: "Με νίκησες, αλλά την επόμενη Κυριακή θα το πληρώσεις ακριβά!". 

Σε όλους μας λείπουν τα περίπλοκα σενάρια, το δράμα, το πάθος, τα ακραία segments με brawls έξω από την αρένα, τα κωμικά segments στα backstage, τα extreme spots, αλλά περισσότερο λείπει το kayfabe.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ RAW

Από την ημέρα που το WWE άλλαξε στις τρεις ώρες, το προϊόν γίνεται όλο και πιο βαρετό. Οι τρεις ώρες είναι υπερβολικές και το σόου κάνει μεγάλη "κοιλιά" μετά από την πρώτη ώρα του προγράμματος. Το σόου δεν τελειώνει ΠΟΤΕ με cliffhanger, με αποτέλεσμα να μην περιμένεις να δεις το επόμενο σόου.

Κάθε τηλεοπτικό προϊόν πηγαίνει σε διαφημίσεις μετά από κάποια "συνταρακτική" ή ενδιαφέρουσα σκηνή (cliffhanger). Αυτό γίνεται για να κρατήσει τον τηλεθεατή σε αγωνία. 
Κανόνας : Ο τηλεθεατής δεν πρέπει να παραμείνει για αρκετή ώρα σε άλλο κανάλι.

Το σόου πηγαίνει σε διαφημίσεις σχεδόν πάντα στη μέση του ματς, με αποτέλεσμα να χάνεται περισσότερο η αγωνία, διότι ο τηλεθεατής μπορεί απλά να επιστρέψει στο κανάλι όταν το ματς φτάνει στο τέλος του. Οι διαφημίσεις πρέπει να γίνονται μετά από κάποιο segment και όχι στη μέση των αγώνων. Στην τηλεόραση του 2019 υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές!


ΤΟ PRO WRESTLING ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!

Στην εποχή μας, οι περισσότεροι αγώνες είναι γεμάτοι από spots και εντυπωσιακές κινήσεις, λείπει όμως η ψυχολογία στο ρινγκ και η ιστορία που αφηγούνταν οι παλαιστές με τη βοήθεια του σωμάτός τους. 

Δεν νομίζω ο Rock να έκανε περισσότερες και πιο εντυπωσιακές κινήσεις από τον Ricochet, όμως ποιος μπορεί να αρνηθεί πως ο Rock είναι σπουδαίος παλαιστής με καταπληκτική αύρα στο ρινγκ;  

Εκτός από την εκτέλεση των κινήσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η ενέργεια, το selling των κινήσεων και το δράμα που μπορεί να βγάλει ένας παλαιστής μέσα στο ρινγκ. Μήπως οι Austin και Taker κάνουν εντυπωσιακότερες κινήσεις από τους περισσότερους superstars στο ρόστερ του NXT; Δεν νομίζω!


ΤΟ SMACKDOWN ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ

Το SmackDown ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο brand του WWE και μάλιστα για κάποια χρόνια ήταν ανώτερο και από το Monday Night RAW. Εν έτη 2019, το SmackDown είναι ένα σόου που απλά υπάρχει και πρέπει να γίνει, τις τελευταίες εβδομάδες είναι γεμάτο replays του RAW και αδιάφορους αγώνες. 

Με έναν ουσιαστικό διαχωρισμό των ρόστερς, θα λάμψουν περισσότεροι superstars και θα επουλωθεί η μεγάλη πληγή του SmackDown που πεθαίνει χρόνο με το χρόνο. Για να λάμψουν νέα αστέρια, αναγκαίος είναι και ο συνδυασμός ενδιαφερόντων σεναρίων και segments.


ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ TV-PG RATING ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ;

Από το 2008 μέχρι και σήμερα, το WWE έχει αλλάξει κατεύθυνση και προσπαθεί να προβάλει ένα σόου για όλη την οικογένεια και να διατηρήσει μια "καθαρή" εικόνα. Στο pro wrestling, οι πρωταγωνιστές είναι ενήλικοι άντρες που... παλεύουν, οπότε αναπόσπαστο στοιχείο του είναι η βία. Το TV-PG rating επιτρέπει το αίμα, τις σεξουαλικές καταστάσεις, τη βία και την άσχημη γλώσσα, οπότε το πρόβλημα είναι η "ΚΑΘΑΡΗ" εικόνα που επέλεξε να ασπαστεί η εταιρεία.
Μην ξεχνάμε πως το SmackDown ήταν πάντα TV-PG σόου. Αυτό σημαίνει πως για να είναι απολαυστικό ένα σόου, πρέπει πρώτα απ'όλα να γράφεται σωστά.


ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το WWE διαθέτει ρόστερ πάρα πολύ καλού επιπέδου, αλλά το να βλέπουμε κάθε εβδομάδα δύο παλαιστές να παλεύουν μέσα σε ένα ρινγκ, δεν θα βοηθήσει καθόλου στην δημιουργία θρύλων, αλλά και στην συνολική εικόνα του WWE. ΌΧΙ! δεν θα βοηθήσει η επιστροφή ενός παλαιστή, ούτε μπορούμε να κατηγορούμε τον... Reigns για ένα ολόκληρο σόου, το οποίο έχει ένα ρόστερ χωρίς προσωπικότητες λόγω έλλειψης σεναρίων και ελευθερίας.

Το ρόστερ του WWE δεν φταίει σχεδόν σε ΤΙΠΟΤΑ απ' όσα γράφτηκαν παραπάνω. Όλα είναι θέμα διαχείρισης από το προσωπικό της εταιρείας!

Μπορείτε να γράψετε την άποψη σας στα σχόλια!

Νεότερη ανάρτηση
Σχετικά με τον συντάκτη

Ιδρυτικό μέλος του Rings of Pain. Μουσικός παραγωγός που ασχολείται επίσης με την γραφιστική και το pro wrestling. Απογοητευμένος με την σημερινή κατάσταση του wrestling, αλλά συνεχίζει να ελπίζει για το θαύμα. Ακολούθησέ τον στο Facebook και Instagram

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Don't Miss
© 2011-2019 Trademarks belong to their respective owners. All rights reserved.
made with by ringsofpain team